Průvodce pro prvorodiče

Život se teď změnil s příchodem vašeho miminka a možná máte spoustu otázek ohledně toho, jak se postarat. Následující rady mohou pomoci novým rodičům cítit se sebevědomě při péči o novorozence. 

Jak si po návratu domů s novorozencem najít pomoc?

Důležitou součástí péče o novorozence je také pečovat o sebe. Můžete zvážit získání pomoci během tohoto období, které může být hektické a trochu přesycené.Příbuzní a přátelé by mohli nabídnout pomoc. I když se neshodnete v některých věcech, jejich vlastní zkušenosti mohou být užitečné.Pro udržení zdraví vašeho dítěte by měli všichni, kteří se o něj starají, mít aktuální očkování a pomáhat pouze tehdy, pokud se cítí dobře. Pokud se necítíte na návštěvy nebo máte jiné obavy, neváhejte omezit jejich množství a necítějte se kvůli tomu provinile.

Jak zacházet se svým dítětem?

Pokud jste dosud neměli mnoho zkušeností s novorozenci, mohou se vám zdát velmi křehkí. Zde jsou základní věci, na které si dejte pozor:

  • Umývejte si ruce (nebo používejte dezinfekční gel) před manipulací s vaším dítětem. Novorozenci ještě nemají tak silný imunitní systém, takže jsou náchylnější k infekcím. Také se ujistěte, že každý, kdo se dotýká vašeho dítěte, má čisté ruce.

  • Podporujte hlavu a krk dítěte. Držte hlavu, když nosíte dítě. A podporujte hlavu, když držíte dítě vzpřímeně nebo když dítě lehnete.

  • Nikdy neotřásávejte své dítě, ať už ve hře nebo ve frustraci. Třesení může způsobit krvácení do mozku a někdy i smrt. Pokud potřebujete dítě probudit, nedělejte to otřesením. Místo toho jemně šimrejte nožkami svého dítěte nebo mu jemně foukejte na tvář.

  • Vždy pevně připevněte své dítě, když používáte nosič, kočárek nebo autosedačku. Omezte veškerou činnost, která by mohla být příliš drsná nebo skákavá.

  • Vyhněte se hrubšímu hraní s novorozenci. Nepodmaňujte dítě na kolenou nebo ho neházejte do vzduchu, protože novorozenci jsou křehcí a mohou se snadno zranit.

Jak si vytvořit sílné pouto se svým dítětem?

Vytváření pouta s dítětem probíhá v prvních hodinách a dnech po porodu, kdy rodiče navazují hluboké spojení se svým potomkem. Fyzická blízkost pomáhá budovat emocionální vazbu a podporuje celkový rozvoj dítěte. Vlastně lze spojení přirovnat k "zamilování se" do svého dítěte. Děti se rozvíjejí nejlépe, když mají v životě rodiče nebo jinou dospělou osobu, která je bezpodmínečně miluje.

Začněte budování pouta tím, že držíte dítě v náručí a jemně ho hladíte různými způsoby. Další skvělou technikou je tzv. kůže na kůži (známá také jako klokaní péče), při které držíte svého novorozence přitisknutého ke své hrudi. Tato praxe pomáhá dětem uklidnit se, zregulovat srdeční rytmus a cítit se v bezpečí. Je to výborný způsob, jakého mohou využít jak maminky, tak tatínci.

Jak na to?

  • Předtím, než se pustíte do kůže na kůži, vyhněte se používání parfémů nebo lotionů s výraznou vůní a zůstaňte daleko od cigaretového kouře.
  • Najděte si pohodlné místo v slabě osvětlené místnosti. Nosíte tričko, které se otevírá na přední straně. Položte svého novorozence na svou nahou hruď pouze v plence.
  • Seděte v klidu, mluvte tiše, bzučte, zpívejte nebo nahlas čtěte. Vaše dítě se během této doby může usnout.

Jak mohu své dítě uklidnit?

Uklidnění a pohodlnost jsou pro novorozence zásadní, a existuje několik účinných metod, které mohou pomoci podpořit jejich blahobyt. Zde jsou některé osvědčené tipy, jak uklidnit vaše dítě a pomoci mu se cítit šťastněji a pohodlněji.

  • Masáž: Masáž pro kojence je nejen příjemná, ale může být i prospěšná pro jejich zdravý vývoj. Tato metoda nejenže podporuje fyzický kontakt mezi vámi a vaším dítětem, ale také může zvýšit hladinu hormonu oxytocinu, což je hormon spojený s pocity lásky a spojení. Jednoduché techniky masáže, prováděné jemnými pohyby, mohou napomoci uvolnění svalů a nervového systému dítěte.

  • Zvuky: Zvuky hrají klíčovou roli v rozvoji dětského smyslového vnímání a mohou být účinným nástrojem k uklidnění dítěte. Například jemné šumění, zvuky přírody nebo jemná hudba mohou pomoci dítěti najít klid a pohodu. Mnoho dětí také miluje zvuky lidského hlasu, jako je mluvení, zpívání nebo šeptání.

  • Zavinování: Metoda zavinování, která spočívá v pevném zabalování dítěte do látky, může být pro novorozence velmi uklidňující. Tato technika napodobuje pocit bezpečí, který dítě zažívalo v děloze, a může tak pomoci snížit úzkost a podpořit klidný spánek. Důležité je však zajistit, aby bylo zavinování provedeno správně, aby dítě mělo dostatečnou volnost pohybu nohou a aby nedošlo k přehřátí.

Myslete na to, že každé dítě je jiné a může reagovat odlišně na různé stimuly. Je důležité být pozorný k signálům vašeho dítěte a pravidelně experimentovat s různými metodami, abyste objevili, co mu nejlépe vyhovuje. Pokud máte jakékoli obavy ohledně zdraví nebo chování vašeho dítěte, neváhejte se poradit se svým pediatrem.

Jak přebalit dítě?

Ať už volíte látkové nebo jednorázové pleny, vaše dítě bude potřebovat vyměnit plenku až 10 krát denně.

Při přebalování:

  • Mějte všechny potřebné věci po ruce.
  • Setřete dítě od předu směrem dozadu jemně vodou, bavlněnými kuličkami a hadříkem nebo ubrousky.
  • Pokud je potřeba, aplikujte krém na pleny k léčbě vyrážky.
  • Po dokončení si vždy důkladně umyjte ruce.

Kdy a jak často koupat své dítě?

V prvních týdnech dostávají novorozenci jemné koupelíčky houbičkou. Poté, co spadne pupeční šňůra a se zahojí obřezání (v případě, že bylo provedeno), mohou se koupat v dřezu nebo v malé plastové dětské vaničce.

Při prvních koupelích by mělo být zvláště opatrné a měly by být krátké. Pokud se vaše dítě při koupání rozzlobí, vraťte se na nějaký čas k jemným koupelím houbičkou a zkuste následně znovu koupání ve vaně. Koupání dvakrát nebo třikrát týdně v prvním roce je v pořádku. Častější koupání může způsobit vysušení pokožky dítěte.

Jak se starat o pupeční šňůru?

Očistěte okolí pupečního uzlu pouze vodou a opatrně osušte do sucha, dokud se uzlík nevysuší a nespadne, což obvykle trvá 10 dní až 3 týdny. Nepotápějte oblast pupku do vody, dokud se uzlík nespadne a oblast se zahojí. Je normální, že pupeční uzlík před svým spadnutím změní barvu z žluté na hnědou nebo černou. Pokud se v oblasti objeví červenost, nepříjemný zápach nebo výtok, obraťte se na svého lékaře.

Jak často krmit své dítě?

Bez ohledu na to, zda kojíte svého novorozence prsním mlékem nebo pomocí lahve, může vás zajímat, jak často to dělat. Obecně platí, že je doporučeno kojit děti na vyžádání - tedy kdykoli se zdají být hladové. Vaše dítě vám může signalizovat hlad buď pláčem, vkládáním prstů do úst nebo zvuky sání. Novorozenci je potřeba krmit každé 2–3 hodiny.

Pokud kojíte, můžete mít jistotu, že vaše dítě dostává dostatek mléka, pokud:

  • vypadá spokojeně
  • má asi 6 mokrých plen a několik stolic denně
  • dobře spí
  • pravidelně přibírá na váze

Dalším způsobem, jak zjistit, zda kojící dítě přijímá dostatek mléka, je pozorovat, zda se vaše prsa před kojením cítí plně a po kojení méně. Pokud používáte kojeneckou výživu, můžete snadno posoudit, zda vaše dítě dostává dostatečné množství. Pokud máte obavy ohledně růstu nebo jídelního režimu vašeho dítěte, poraďte se se svým lékařem.

Během krmení děti často polykají vzduch, což může způsobit nepohodlí. Aby se tomu předešlo, je důležité pravidelně dávat dítěti řídku.

Co je dobré vědět o spánku mého dítěte? 

Možná se budete divit, že novorozenci spí přibližně 16 hodin denně nebo i více. Obvykle spí po dobu 2–4 hodin najednou. Mnoho dětí ve věku 3 měsíců již spí celou noc (mezi 6 až 8 hodinami), ale pokud vaše dítě to ještě nedělá, není to důvod k obavám. Stejně jako dospělí, i děti vyvíjejí své vlastní spánkové vzorce a cykly.

Je důležité vždy dávat dítě k spánku na záda, aby se minimalizovalo riziko syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Další bezpečné praktiky spánku zahrnují:

  • Nedávat dítěti do postýlky deky, peřiny, ovčí kožichy, nárazníky, plyšové hračky nebo polštáře, protože by mohly udušit dítě.
  • Sdílet s dítětem ložnici, ale ne postel, po dobu prvních 6 měsíců až 1 roku.
  • Každou noc měnit polohu hlavy dítěte (nejprve doprava, pak doleva a tak dále), aby se předešlo vzniku plochého místa na hlavě.

Brzy si tak vytvoříte svůj vlastní spánkový režim a budete zvládat péči o dítě jako profesionál. Pokud budete mít otázky nebo obavy, poraďte se se svým lékařem, kteří vám mohou doporučit užitečné zdroje.

Reklama

Tipy a zajímavosti o jménech

Moderní volby jména

Pokud se cítíte odvážněji, zkuste se zaměřit na modernější volby. Existuje mnoho nových jmen, která v sobě kombinují různé trendy nebo jsou inspirována moderní kulturou.